ESNI symposium ‘Growing the Future of Nutrient Recycling’

Het terugwinnen van nutriënten uit mest en reststromen gaat een steeds grotere rol spelen. Op het ESNI symposium “Growing the Future of Nutrient Recycling” van 18-19 september in Brussel werd door wetenschappers en EU-beleidsmedewerkers gepresenteerd wat er nodig en mogelijk is om teruggewonnen nutriënten als meststof in te zetten in de landbouw. Daarbij ging het om de wettelijke mogelijkheden en belemmeringen, het verdienmodel en de technische innovaties.

Bij de implementatie van nieuwe technieken voor nutriëntenterugwinning blijkt dat de wet- en regelgeving nog een belemmering vormt. Dat komt omdat bij het opstellen van de wetgeving niet was voorzien dat het mogelijk en belangrijk zou worden om nutriënten terug te winnen. De omslag in het denken van ‘afval als probleem dat we kwijt moeten’ naar ‘afval als een secundaire grondstof voor waardevolle materialen’ is nu wel doorgedrongen.

Vanuit de Europese commissie worden er veel projecten gefinancierd waarin de terugwinning van nutriënten uit afval en reststromen wordt onderzocht. Het ESNI -European Sustainable Nutrient Initiative- vormt een platform waarin deze projecten met elkaar worden verbonden. Daarmee wordt maar ook een sterker geluid naar de politiek uitgegeven.

Er zijn al meerdere gezamenlijke position papers ingediend bij de Europese Commissie, waaronder feedback op de evaluatie van de nitraatrichtlijn, over de implementatie van RENURE, de status van ammoniumzouten uit de mestverwerking, en het opnemen van verwerkte mest als component voor de Europese bemestingsproducten. Meer weten over deze papers? Volg de QR codes, of kijk op de NMI-ReNu2Cycle webpagina.

Laura van Schöll is coördinator van de ESNI werkgroep Wetgeving en heeft deze position papers opgesteld. NMI is vanuit het NWE Interreg project ReNu2Cycle betrokken bij ESNI. Binnen dit project wordt gewerkt vanuit de Living Lab benadering om het gebruik van herwonnen nutriënten te stimuleren. De uitdaging is om daarbij alle stakeholders aan tafel te krijgen, zodat alle belangen worden meegewogen. Op het ESNI symposium heeft het project een workshop georganiseerd waarbij deze benadering werd gebruikt om het belang van stakeholdervertegenwoordiging te benadrukken.

 

Meer weten over ReNu2Cyle of herwonnen nutriënten? Neem contact op met Laura van Scholl, e-mail laura.van scholl@nmi-agro.nl, tel. 06 5200 2193 of Romke Postma, e-mail romke.postma@nmi-agro.nl, tel. 06 4602 0776