Bepalende factoren voor broeikasgasemissies uit veensloten benoemd

Factoren die sterk bepalend zijn voor de ecologische waterkwaliteit in veensloten en broeikasemmissies (BKG-emissies) uit de sloten zijn; nutriëntenbelasting, doorzicht, verblijftijd, temperatuur, waterdiepte, overmatige verwijdering door kreeft en/ of mens en verstoring door bijvoorbeeld woelende vissen. Deze factoren zijn dus ook de sleutel tot herstel.

Wat zijn de belangrijkste bronnen van de stoffen die voor broeikasgasemissies uit veenweidensloten zorgen? NMI heeft dit uitgezocht in opdracht van het Nationaal Onderzoeksprogramma Broeikasgassen Veenweiden (NOBV) en het kenniscentrum voor de waterschappen STOWA. In deze notitie zijn de belangrijkste (koolstof)bronnen omschreven die leiden tot BKG-emissies uit veenweidensloten. Broeikasgasemissies komen voort uit afbraakprocessen in bagger op de slootbodem. Erosie van geoxideerd veen zonder structuur is de belangrijkste koolstofbron van bagger of slib in veensloten. Deze erosie vindt veelal onder de waterlijn plaats. Ook algen en woekerende planten kunnen een bron van koolstof zijn. BKG-emissies worden sterk bepaald door de ecologische toestand in het water en de factoren die van invloed zijn op deze toestand. Een geringe waterdiepte, beperkt lichtklimaat, hoge nutriëntenbelasting en gevoeligheid voor verstorende dieren resulteren in een slechte (ecologische) waterkwaliteit en de ideale omstandigheden voor hoge broeikasgasemissies uit veensloten.

Op basis van literatuur en ervaring zijn relevante processen ontrafeld. Om BKG-emissies uit veensloten te duiden zijn de volgende bouwstenen onderscheiden:

•Broeikasgasemissies
•Koolstofbronnen van bagger/ slib
•Koolstofbronnen van (opgelost) koolstof in water
•Ecologische toestand (aeroob of anaeroob) als drijfveer voor BKG-emissies
•Omstandigheden die bepalend zijn voor de ecologische toestand

Het doel van deze duiding is dat de broeikasgasemissie uit sloten zoveel mogelijk kan worden gereduceerd en dat dit bijdraagt aan het behalen van klimaatdoelen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Debby van Rotterdam, e-mail debby.vanrotterdam@nmi-agr0.nl of Laura Moria, e-mail laura.moria@nmi-agro.nl