Dinsdag 18 december hebben Wim Bussink en Dirk Thijssen een presentatie gehouden voor 23 melkveehouders uit Noord Limburg in het kader van de subsidie regeling Waardenetwerken van de Provincie Limburg. De onderwerpen van deze middag waren de Nmin-metingen die NMI afgelopen najaar op verschillende gras-, mais- en voederbieten percelen heeft uitgevoerd. Ook de voederbietenteelt is aan bod gekomen. Het doel van het waardenetwerk is de deelnemers bewust maken wat de gevolgen zijn van het management op de nitraatuitspoeling en om via aangepast management de nitraatuitspoeling te verminderen.  

In onderstaande grafiek staan de gemiddeld gemeten Nmin-resultaten verdeeld over 3 bodemlagen tot 90cm diepte (10 bedrijven met 1 perceel per bedrijf).

Gemiddelde Nmin mais gras voederbieten

Alleen in december lukte het om ook de laag 60-90 cm te bemonsteren. Op grasland en bij de voederbieten was de hoeveelheid Nmin laag. Op het maisland (4 bedrijven) bedroeg de hoeveelheid Nmin duidelijk meer dan 50 kg N/ha. Dit was deels het gevolg van de droge zomer met lagere opbrengsten dan normaal, een ruime bemesting op (1 bedrijf) en de hoge N-mineralisatie op gescheurd grasland (1 bedrijf).  Op de andere 2 bedrijven lukt het wel om met aangepast (bemestings)management de hoeveelheid Nmin in de laag 0-90 cm beneden de 50 kg per ha te houden. De deelnemende ondernemers in het waardenetwerk zijn er van overtuigd dat het volgend jaar wel gaat lukken om beneden de 50 kg N/ha uit te komen. Op de foto hebben we het bedrijf bezocht die deze middag faciliteerde.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wim Bussink, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 06 2903 7096

Bedrijfsbezoek Jos Jacobs

logoPL kleur