Naar een kringloopwijzer voor de akkerbouw

NMI en OCI hebben tijdens het symposium “Grond om te boeren” op 8 december j.l. gepresenteerd hoe bedrijfsspecifieke adviezen ten aanzien van een goed bodem- en mineralenbeheer via de Kringloopwijzer Akkerbouw beschikbaar kunnen worden gemaakt voor de praktijk.

De melkveehouderij kent al een aantal jaren de Kringloopwijzer. Het doel van de Kringloopwijzer is om het management te verbeteren door vergroting van de kennis over de nutriëntenstromen op het bedrijf. Verder worden de werkelijke milieuprestaties in beeld gebracht en kan het instrument de generieke normen vervangen, waarmee meer maatwerk wordt geleverd. Voor de akkerbouw is meer maatwerk, waarbij beter rekening wordt gehouden met de bedrijfsspecifieke situatie, ook gewenst. Dit betekent bijvoorbeeld dat een bedrijf dat bovengemiddelde opbrengsten haalt, ook de ruimte moet krijgen om meer te bemesten. LTO en het Ministerie van EZ zijn momenteel in gesprek over equivalente maatregelen, die meer maatwerk voor de akkerbouw moeten bieden. Daarnaast moet de bodem echter niet worden vergeten. NMI heeft tijdens het symposium “Grond om te boeren” op 8 december j.l. met OCI gepresenteerd hoe bedrijfsspecifieke adviezen t.a.v. een goed bodem- en mineralenbeheer via de Kringloopwijzer Akkerbouw beschikbaar kunnen worden gemaakt voor de praktijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Romke Postma, tel 06 4602 0776, e-mail romke.postma@nmi-agro of Gerard Ros, tel. 2951 3812, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk hier de presentatie